LAS Srce Slovenije

Lokalna akcijska skupina LAS Srce Slovenije je v programskem obdobju 2021–2027 organizirana kot lokalno pogodbeno partnerstvo, ustanovljeno z namenom spodbujanja celovitega in uravnoteženega razvoja na območju Srce Slovenije po pristopu »od spodaj navzgor«.

Pri tem izhaja iz lastnih razvojnih potencialov in zmogljivosti, predvsem krepitve socialnega kapitala z aktivnim vključevanjem prebivalstva v skupno načrtovanje in odločanje o lastnem lokalnem razvoju po načelu participativnega pristopa Leader/CLLD. Pristop omogoča lokalnemu prebivalstvu, da samo določi prioritete in razvojne usmeritve, ki so zapisani v strategiji lokalnega razvoja.

Po dokončni potrditvi strategije za obdobje delovanja do leta 2027 bo LAS upravičena do izvajanja vseh podukrepov, ki izhajajo iz uredbe CLLD. Višina nepovratnih sredstev iz skladov EKSRP in ESRR bo znašala 2.560.345,04 EUR.

Vodilni partner LAS Srce Slovenije je Razvojni center Srca Slovenije, d. o. o., ki zagotavlja operativno delovanje in LAS zastopa v njenih upravnih in finančnih zadevah. Pri tem razpolaga s sredstvi, ki so namenjena za tekoče delovanje in animacijo območja LAS.

Projekti LAS Srce Slovenije, v katere je vključen kot izvajalec Razvojni center Srca Slovenije:

 • PROMOCIJA TURISTIČNE DESTINACIJE SRCE SLOVENIJE: Projekt je bil namenjen razvoju turističnih vsebin v Srcu Slovenije. Razvojni center Srca Slovenije je v projektu zadolžen za organizacijo srečanja turističnih ponudnikov Srca Slovenije, za izvedbo promocijske akcije Vikendi odprtih vrat, za izvedbo ocenjevanja za certificiranje rokodelskih in prehranskih izdelkov Srca Slovenije ter za vzpostavitev prodajnih kotičkov v Srcu Slovenije. 
 • VODNE ZGODBE KAMNIŠKO – SAVINJSKIH ALPRazvojni center Srca Slovenije je bil vključen v projekt kot koordinator aktivnosti pa tudi kot izvajalec skupne brošure o Kamniško-Savinjskih Alpah in snovalec turističnega programa na temo vodnih zgodb na Kamniškem.
 • INTEGRALNI TURISTIČNI PRODUKT ZELIŠČARSKE DEDIŠČINEV projektu, ki je bil namenjen razvoju zeliščarskih vsebin v Srcu Slovenije, je Razvojni center Srca Slovenije sodeloval kot koordinator izvajanja projekta. Pripravil je tudi brošuro Zeliščarstvo v Srcu Slovenije, popis zeliščarjev in zelišč v Srcu Slovenije ter organiziral ocenjevanje prehranskih in rokodelskih izdelkov na temo zelišč v Srcu Slovenije.
 • E-NOSTAVNO NA KOLO: Razvojni center Srca Slovenije je bil izbran za vodenje projekta ter za izvedbo kolesarske karte za Srce Slovenije.
 • OD TRADICIONALNIH SPRETNOSTI DO SODOBNIH RURALNIH TURISTIČNIH PROIZVODOVRazvojni center Srca Slovenije je vodil projekt in izvajal promocijske aktivnosti. Organiziral je partnersko srečanje z ogledom dobrih praks v Srcu Slovenije, dve tematski srečanji za rokodelce, rokodelske delavnice v lokalnih okoljih in preučil možnost navezave tematike na turistične produkte.
 • KOLESARSKA VERIGA NA PODEŽELJU: Razvojni center Srca Slovenije je vodil projekt in povezoval vključene občine, organiziral izvedbo predstavitve primerov dobrih praks in kolesarjem prijaznih ponudnikov na območju LAS ter sodeloval pri zasnovi spletne strani.
 • MREŽA VODNIH POTI V KAMNIŠKO SAVINJSKIH ALPAH: Razvojni center Srca Slovenije je koordiniral in vodil celotno partnerstvo, izvedel je popis vodnih virov na območju LAS, skupaj z opisi in oblikovanjem mreže, organiziral je šest festivalov pitne vode v občinah LAS, izvedel likovni natečaj na temo vode za učence osnovnih šol, organiziral okroglo mizo in delavnico in poskrbel za promocijo projekta. Bil je tudi pobudnik za prijavo na evropski natečaj ARIA 2023.
 • TOČKA ZA STAREJŠE: Razvojni center Srca Slovenije je bil glavni pobudnik projekta in povezovalec partnerjev, poiskal je ustrezne prostovoljce posameznike in organizacije na terenu, izvedel anketiranje in promocijo projekta.
 • TURIZEM V SRCU SLOVENIJERazvojni center Srca Slovenije sodeluje v projektu kot vodja operacije, pripravil bo tudi kot izbor ključnih turističnih atrakcij in doživetij na območju LAS Srce Slovenije, izvedel bo ocenjevanje turističnih doživetij, strokovno ekskurzijo za ponudnike in promocijsko mapo.
 • OZELENITI MESTO LITIJA: Razvojni center Srca Slovenije je organiziral dogodke (razstava, božična okrasitev parka, umestitev valilnic, okrogla miza) v obnovljenih parkih v Litiji.
 • ČEBELJA PRAVLJICA POVEZUJE: Razvojni center Srca Slovenije je organiziral čebelarski sejem v Dolu pri Ljubljani.
 • PARK ŽIVLJENJA: Razvojni center Srca Slovenije je organiziral sadjarski sejem v Dolu pri Ljubljani.
 • OKUSI DOMAČNOSTI: Razvojni center Srca Slovenije je koordiniral projekt, poskrbel za promocijo in oblikoval novo turistično ponudbo v Rudniku Sitarjevec Litija v povezavi s certificiranimi izdelki Srca Slovenije.
 • ZA LOKALNO HRANORazvojni center Srca Slovenije koordinira celotno partnerstvo, pripravil bo pregled stanja samooskrbe s hrano na območju LAS in zasnoval načrt nadgradnje povezovanja mreže prehranskih ponudnikov, pregledal bo tuje prakse s tega področja, organiziral  motivacijsko-izobraževalne delavnice za lokalne pridelovalce in predelovalce z ogledi dobrih praks, pripravil bo mednarodni posvet in sodeloval pri organizaciji lokalnih dogodkov (tržnice) ter pripravil promocijsko kampanjo s filmi, fotografijami in objavami.
 • ZGODBE ROK IN KRAJEV: Razvojni center Srca Slovenije je bil kot vodja Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije pobudnik in kasneje tudi koordinator projekta. V projektu je izvajal skupne aktivnosti, povezane z organizacijo začetnega in zaključnega srečanja, koordiniral je pripravo skupne brošure Zgodbe rok in krajev in spletne strani www.rokodelci.si. Poleg tega je koordiniral izvajanje aktivnosti tudi na območju LAS Srce Slovenije v okviru Mreže rokodelcev Srca Slovenije (srečanja, delavnice, individualna izobraževanja itd.).
 • PODJETNO SRCE: Razvojni center Srca Slovenije je organiziral serijo podjetniških delavnic na osnovnih šolah na območju LAS.
 • RAJHOVA DOMAČIJA: Razvojni center Srca Slovenije je vodil projekt in organiziral dve delavnici na obnovljenem prireditvenem prostoru na Rajhovi (Levčevi) domačiji v Dolu pri Ljubljani, poskrbel je tudi za promocijo projekta v medijih.
 • SKULPTURA MAMUTA Z UREJENIM OBMOČJEM: Razvojni center Srca Slovenije je vodil projekt in sodeloval pri organizaciji dogodka ob odprtju mamutovega parka v Kamniku, poskrbel je tudi za promocijo projekta v medijih.
 • UREDITEV KC LITIJA: Razvojni center Srca Slovenije je vodil projekt in sodeloval pri organizaciji dogodka v obnovljenih prostorih kulturnega centra v Litiji, poskrbel je tudi za promocijo projekta v medijih.
 • PRENOVA KD ŠMARTNO: Razvojni center Srca Slovenije je vodil projekt in sodeloval pri organizaciji dogodkov v obnovljenih prostorih kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji, poskrbel je tudi za promocijo projekta v medijih.

EVROPSKI KMETIJSKI SKLAD ZA RAZVOJ PODEŽELJA

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings