S turističnimi ponudniki spoznavali Gradec in avstrijsko podeželje

S turističnimi ponudniki spoznavali Gradec in avstrijsko podeželje

V petek, 15. septembra 2023, smo se sodelavci Razvojnega centra Srca Slovenije skupaj z našimi turističnimi ponudniki iz občin Litija, Šmartno pri Litiji, Lukovica in Kamnik podali na nepozabno strokovno ekskurzijo v Gradec (Graz) na Avstrijskem Štajerskem.

Eno od ključnih področij našega delovanja je spodbujanje razvoja turistične ponudbe v Srcu Slovenije. S tem namenom vsako leto organiziramo strokovno ekskurzijo, na kateri skupaj s ponudniki raziskujemo odlične prakse in se učimo drug od drugega. Obisk Gradca je bil nadaljevanje te tradicije. To je bila priložnost, da smo se med sabo spet družili in še bolj spoznali ter se obenem česa novega naučili. Prepričani smo, da sta sodelovanje in izmenjava idej ključna za razvoj turizma.

Ko smo prispeli v Gradec, smo si v dveh skupinah ogledali mesto in njegove največje znamenitosti. Gradec je drugo največje mesto v Avstriji z bogato zgodovino. Stari del mesta ponuja veliko arhitekturnih stilov in je odlično ohranjeno, zato so ga leta 1999 uvrstili na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.

Ogledali smo si katedralo in se sprehodili po znamenitih ulicah Sporgasse in Herrengasse. Nad mestom se dviguje Schlossberg z grajsko trdnjavo, ki ponuja čudovit razgled na mesto. To je eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov mesta. Ogledali smo si most Murinsel, ki se zdi, kot da lebdi nad reko, in je lep primer, kako se lahko uporabi reko kot skupnostni prostor. Ta umetni otok na Muri je nastal v letu 2003, ko je bil Gradec, razglašen za evropsko prestolnico kulture. Takrat je dobilo mesto tudi Hišo umetnosti prav posebne oblike, ki je namenjena razstavam in sodobni umetnosti. V Gradcu se na vsakem koraku prepleta tradicija s sodobnostjo. Povzpeli smo se po posebnih dvojnih stopnicah, ki veljajo za pravo kamnoseško mojstrovino. Sprehodili smo se po manj znanem desnem bregu Mure, ki se ponaša z bolj alternativnimi vsebinami. Spoznali smo dve socialni podjetji, reciklirnico in pekarno, kjer omogočajo delo tistim meščanom, ki živijo bolj na robu družbe.

Okrepčali smo se pri dveh ponudnikih lokalnih štajerskih specialitet – Stadtbauernladen in Gut Schlossberg. Okusili smo lahko značilno štajersko kulinariko, ki je v mnogih pogledih podobna naši slovenski. Gradec je znan po svoji bogati kulinarični ponudbi, vključno s številnimi restavracijami, kavarnami in tržnicami, kjer lahko poskusimo avstrijske specialitete.

Predstavili so nam TIC Graz, njegovo delovanje in prispevek k trajnostnemu turizmu in k promociji njihovih turističnih ponudnikov pa tudi poseben produkt za turiste – piknik košarico z lokalno hrano, ki jo obiskovalci prevzamejo na TIC in si nato privoščijo dobrote iz nje v enem od številnih parkov v mestu. Gradec je namreč znan po številnih parkih, vrtovih in zelenih površinah, ki nudijo prebivalcem in obiskovalcem sprostitev in priložnost za rekreacijo. V času našega obiska so se ravno pripravljali na kulinarični festival, ki je le ena številnih prireditev, ki privabljajo v mesto obiskovalce.

Popoldne smo preživeli ob obisku kmečkega turističnega ponudnika Hillebrand, ki navdušuje obiskovalce že več desetletij z vodenimi ogledi, s svojim načinom trajnostne pridelave zelenjave, organiziranimi tečaji predelave zelenjave in priprave zelenjavnih specialitet ter s trgovino lokalnih produktov, v kateri ponujajo svoje in tudi produkte drugih ponudnikov iz regije. Na koncu smo okušali njihovo tradicionalno penino, bučno juho in različne sladice. Presenetili so nas tudi s svojim prav posebnim sladoledom z okusom solate, ki je njihov glavni marketinški produkt.

Na poti nas je spremljala turistična vodička Nina iz turistične agencije Rudi Turs, ki je našo ekskurzijo podkrepila s številnimi zanimivimi informacijami o zgodovini in načinu življenja pri naših severnih sosedih.  

V času trajanja ekskurzije sta sodelavki Razvojnega centra Srca Slovenije pripravili tudi dve predstavitvi projektov. Jasna Presečki je predstavila krizni načrt turistične destinacije Litija in Šmartno pri Litiji v sklopu programa Slovenia Green, za katerega se je v zadnjih dveh mesecih izkazalo, da je še posebej pomemben za vse deležnike, saj so naše občine zajele katastrofalne poprave. Več o kriznem načrtu si lahko preberete tukaj: https://srce-slovenije.si/predmet/slovenia-green-destination/

Tina Pregel pa je predstavila projekt RE-CONNECT, v okviru katerega je bilo razvito digitalno središče namenjeno lokalnemu turističnemu osebju, da v skupni mreži delijo svoje izkušnje, izzive in najboljše delovne prakse. S širokim naborom izobraževanj za turistične gostitelje, izvajalce, ponudnike in njihove podporne organizacije projekt spodbuja gospodarski potencial na podeželskih območjih ter razvoj konkurenčnega turizma in povečuje digitalne in trajnostne kompetence turističnega kadra na podeželju. Več o projektu RE-CONNECT izveste tukaj: https://srce-slovenije.si/predmet/re-connect/

Klavdija Vidic in Mija Bokal, Razvojni center Srca Slovenije

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings