Slovenia Green destination

Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je od leta 2018 prejemnica bronastega znaka Slovenia Green Destination.

Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je izpolnila zahteve trajnostnega razvoja in delovanja, ki jih za destinacije opredeljuje Zelena shema slovenskega turizma, in tako pridobila znak Slovenia Green Bronze.

Občini Litija in Šmartno pri Litiji sta v sredi 59 slovenskih destinacij, ki so v okviru Zelene sheme slovenskega turizma pridobile znak Slovenia Green Destination, torej destinacij, ki uresničujejo in spodbujajo trajnostni turizem ter s tem pozitivno vplivajo na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo.

Pridobitev bronastega znaka Slovenia Green Destination bo destinaciji »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« služila za mednarodno primerljivo oceno in pa tudi za nabor ustreznih izboljšav v prihodnosti ter večjo prepoznavnost na domačem in tujih trgih. Postopek pridobitve ocene trajnosti je vodil Razvojni center Srca Slovenije, ki je tekom preteklega leta beležil izhodiščne kazalnike destinacije in pridobival dokaze o ustreznosti predpisanim globalnim standardom v petih kategorijah: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija ter družbeno-ekonomska situacija.

Destinacija sledi akcijskemu načrtu, kjer so natančno popisani ukrepi za izboljšavo šibkih točk ali odpravo pomanjkljivosti, identificiranih v postopku ocenjevanja, ter z letnimi poročili o izvedenih trajnostnih ukrepih, dokazuje uresničevanje zastavljenih ciljev.

Zelena shema slovenskega turizma je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji, katerega glavni namen je povečati konkurenčnost, kakovost in inovativnost slovenskega turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju z akreditiranim partnerjem GoodPlace, Zavodom trajnostnega turizma, v skladu z mednarodnimi merili ocenjuje, kako zelene in trajnostne so posamezne slovenske občine in destinacije.

Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je uradno prevzela bronasti znak Slovenia Green Destination na Zeleni dan slovenskega turizma, 25. maja 2018, na Bledu.

V Zeleno shemo Slovenskega turizma se lahko vključijo tudi ponudniki turističnih nastanitev, parki, agencije, znamenitosti, restavracije, vendar le, če so imetnik enega od okoljskih znakov, ki jih Slovenia Green priznava. Več o okolijskih znakih (Bio hotels, EMAS, EU Marjetnica, Green Globe, Green Key, Travellife) ter kako jih pridobiti si lahko preberete v spodnjih povezavah.

V okviru prizadevanj za trajnostni razvoj turizma v destinaciji smo v letu 2023 v sodelovanju z Občino Litija in Občino Šmartno pri Litiji, z Občinskim štabom civilne zaščite občine Litije in občine Šmartno pri Litiji ter z Gasilskima zvezama obeh občin pripravili Krizni načrt za turizem destinacije SRCE Slovenije, s katerim želimo zmanjšati tveganja za nastop najbolj verjetnih kriz in se pripraviti na organiziran in učinkovit odziv v primeru njihovega nastopa. V Kriznem načrtu so tako opredeljene najbolj verjetne krize, ki lahko prizadenejo destinacijo in kar je še bolj pomembno, v njem so opredeljeni konkretni ukrepi in aktivnosti, ki jih bomo izvajali za zagotovitev varnosti turistov, turističnih ponudnikov in za odpravo posledic krize. Ključna pri tem je učinkovita komunikacija s turističnimi ponudniki in gosti. To bomo izvajali na organiziran način preko krizne skupine za turizem, ki jo sestavljata predstavnika Razvojnega centra SRCE Slovenije in TIC Šmartno pri Litiji.

Kontaktni številki za turistične ponudnike in goste v primeru pojava krize sta:

Razvojni center Srca Slovenije: +386 1 896 27 710

TIC Šmartno pri Litiji: +386 40 856 568

Povzetek Kriznega načrta je dostopen:

Priročnik za pridobitev znaka Slovenia Green destination

Priročnik

SORODNI PROJEKTI

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings