Slovenia Green destination

Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je od leta 2018 prejemnica bronastega znaka Slovenia Green Destination.

Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je izpolnila zahteve trajnostnega razvoja in delovanja, ki jih za destinacije opredeljuje Zelena shema slovenskega turizma, in tako pridobila znak Slovenia Green Bronze.

Občini Litija in Šmartno pri Litiji sta v sredi 59 slovenskih destinacij, ki so v okviru Zelene sheme slovenskega turizma pridobile znak Slovenia Green Destination, torej destinacij, ki uresničujejo in spodbujajo trajnostni turizem ter s tem pozitivno vplivajo na naravno okolje, lokalno skupnost in gospodarstvo.

Pridobitev bronastega znaka Slovenia Green Destination bo destinaciji »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« služila za mednarodno primerljivo oceno in pa tudi za nabor ustreznih izboljšav v prihodnosti ter večjo prepoznavnost na domačem in tujih trgih. Postopek pridobitve ocene trajnosti je vodil Razvojni center Srca Slovenije, ki je tekom preteklega leta beležil izhodiščne kazalnike destinacije in pridobival dokaze o ustreznosti predpisanim globalnim standardom v petih kategorijah: destinacijski management, narava in pokrajina, okolje in podnebje, kultura in tradicija ter družbeno-ekonomska situacija.

Destinacija sledi akcijskemu načrtu, kjer so natančno popisani ukrepi za izboljšavo šibkih točk ali odpravo pomanjkljivosti, identificiranih v postopku ocenjevanja, ter z letnimi poročili o izvedenih trajnostnih ukrepih, dokazuje uresničevanje zastavljenih ciljev.

Zelena shema slovenskega turizma je celovito zasnovan sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji, katerega glavni namen je povečati konkurenčnost, kakovost in inovativnost slovenskega turizma. Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju z akreditiranim partnerjem GoodPlace, Zavodom trajnostnega turizma, v skladu z mednarodnimi merili ocenjuje, kako zelene in trajnostne so posamezne slovenske občine in destinacije.

Destinacija »Srce Slovenije – Litija in Šmartno pri Litiji« je uradno prevzela bronasti znak Slovenia Green Destination na Zeleni dan slovenskega turizma, 25. maja 2018, na Bledu.

V Zeleno shemo Slovenskega turizma se lahko vključijo tudi ponudniki turističnih nastanitev, parki, agencije, znamenitosti, restavracije, vendar le, če so imetnik enega od okoljskih znakov, ki jih Slovenia Green priznava. Več o okolijskih znakih (Bio hotels, EMAS, EU Marjetnica, Green Globe, Green Key, Travellife) ter kako jih pridobiti si lahko preberete v spodnjih povezavah.

SEZNAM ZNAKOV, KI JIH PRIZNAVA ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA
Priročnik za pridobitev znaka Slovenia Green destination
Strateške smernice razvoja turizma v občinah Litija in Šmartno pri Litiji

Priročnik za pridobitev znaka Slovenia Green destination

Priročnik

SORODNI PROJEKTI

Napišite oceno

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings