G2: Ob Levstikovi poti proti Šentrupertu

IZHODIŠČE

naslov

Valvazorjev trg, Litija

GPS

46.0565583, 14.8313795

Trasa: Litija–Mala Kostrevnica–Jelša–Preska–Zaplaz–Javorje pri Gabrovki–Velika Goba–Čeplje–Hude Ravne–Šentrupert

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 31,5 km | Čas 2 h | Višinska razlika 760 m | Srednje zahtevna | Asfalt, gozdna pot in makadam

Kolesarska pot se začne v starem mestnem jedru Litije ter vas vodi do Brega pri Litiji. Tu pred mostom čez Jablaniški potok zavijete desno ob industrijski coni, čez 100 m pa se znajdete na začetku planinske poti na Tisje. Začetni del je zelo strm, potem pa pridete na položen kolovoz, ki vas pelje po rahlo se vzpenjajočem grebenu. Prečkate cesto Mala Kostrevnica-Cerovica in še naprej sledite kolovozu po grebenu.
Pri Grmadci pridete na cesto proti Jelši. Tu zavije cesta navzdol, vi pa sledite kolovozu, ki vas pelje naravnost čez travnik do zaselka Bič. Tu se spustite na cesto, po njej kolesarite navzgor do Liberge in naprej do Preske nad Kostrevnico. Pot nadaljujete še naprej v isti smeri proti vrhu Grmade. Tu zavijete levo in se mimo zaselka Cerovec pripeljete na preval Javorski Pil.
Prečkate regionalno cesto Litija-Gabrovka, nadaljujete naravnost proti Javorju pri Gabrovki in naprej skozi Veliko Gobo v Čeplje.
Iz Čepelj se spustite v dolino potoka Bistrica. Ko pridete v dolino, zavijete ostro desno in se po kolovozu ponovno spustite navzdol ob potoku.
Pot se iz doline dvigne proti Hudim Ravnam in se potem spet spusti nazaj v dolino Bistrice. Sledite cesti, ki vas ob potoku pripelje v Šentrupert.

ZANIMIVOST

Levstikova pot od Litije do Čateža je tradicionalna pohodniška prireditev, na kateri se vsako leto zbere okoli 25.000 pohodnikov različnih starosti iz vse Slovenije. Na poti lahko pohodniki podoživijo pot, ki jo je v slovensko zgodovino zapisal Fran Levstik v potopisu Popotovanje od Litije do Čateža. Park vabi na pravo doživljajsko pustolovščino med drevesi.

Ostale gorske kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings