G4: Nad rudnikom Sitarjevec

IZHODIŠČE

naslov

Valvazorjev trg, Litija

GPS

46.056446846038, 14.830298205218

Trasa: Litija–Sitarjevec–Širmanski Hrib–Koške Poljane–Tuji Grm–Janče–Laze

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 19,7 km | Čas 1 h 30 minut | Višinska razlika 670 m | Srednje zahtevna | Asfalt, gozdna pot in makadam

Začnete na Valvazorjevem trgu v Litiji, od koder s parkirišča ob cerkvi sv. Nikolaja vodi ozka asfaltna cesta ob robu hriba Sitarjevec. Ta vas pripelje v naselje Podsitarjevec. Peljete v smeri Zavrstnik in zavijete desno navzgor na makadamsko cesto, ki vas pripelje na vrh Sitarjevca. Z vrha se spustite po poti proti severu, na prvem odcepu zavijete levo in prečite po poti proti Oblakovemu hribu.
Ko pridete na neizrazito sedlo, na križišču zavijete levo in takoj desno na kolovoz, ki vas pripelje na makadamsko cesto. Na križišču kolesarite naravnost navzgor mimo kmetije Arh in sledite naprej gozdni cesti po grebenu. Pot vas vodi mimo kmetije Šmic, kjer greste v križišču naravnost in nato mimo Omahna. Cesta se začne vzpenjati vse dokler ne pridete pod Kamplov hrib.
Na križišču zavijete levo in nadaljujete pot do kmetije Tinček. Po makadamski cesti se peljete po grebenu v smeri Janč. V Tujem Grmu pridete na asfaltno cesto, ki ji sledite do Janč.
Z Janč se spustite po asfaltu na sever. Na prvem ostrem desnem ovinku peljete naravnost na stransko cesto, ki vas vodi po grebenu mimo kmetij Tončk in Hribovec. Pri kmetiji Jernač s ceste zavijete levo in sledite markacijam, ki vas pripeljejo na Laze. Iz Laz se lahko v Litijo vrnete z vlakom.

ZANIMIVOST

Litija spada med najstarejše rudarske kraje na Slovenskem. Na vrhu Sitarjevca nad mestom so arheologi odkrili ostanke železnodobne naselbine. Rudnik Sitarjevec se prvič omenja v 16. stoletju, največji razcvet pa je doživel v 19. in začetku 20. stoletja, ko je sodil med največje rudnike svinca v Evropi. Rudnik Sitarjevec je še danes bogat z minerali, ki so ne le slovenskega, ampak tudi evropskega pomena.

Ostale gorske kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings