G5: Po polžje na Primskovo goro

IZHODIŠČE

GPS

45.924897180937, 14.755171030687

Trasa: Polževo–Znojile–Hrastov Dol–Dob–Cesta–Blatnice–Dolnji Vrh–Primskova gora

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 33,1 km | Čas 2 h 30 minut | Višinska razlika 610 m | Srednje zahtevna | Asfalt, gozdna pot in makadam

Pot lahko izberete kot nadaljevanje trase G3, saj se začne na Polževem. Najprej se morate od hotela Polževo povzpeti po smučišču do cerkve sv. Duha na vrhu, kjer vas planinske oznake usmerijo proti Muljavi. Poljska in gozdna pot vas pripeljeta v vas Velike Vrhe, kjer pri kapelici zavijete desno in se na koncu vasi držite desne smeri. Takoj po vasi se prične makadamska pot, po kateri se vozite do gozda, kjer zavijete levo navzdol na gozdno pot.
Cesta se vseskozi močno spušča, pri čemer morate biti pozorni na desni odcep, ki vas priključi utrjeni makadamski poti. Le-ta vas v nadaljnjem spustu mimo jase na desni strani pripelje do vasi Znojile, kjer zavijete desno po asfaltirani poti v smeri Krke. Po spustu iz vasi Znojile pri osamljeni hiši zavijete levo proti Krški vasi, prečkate regionalno cesto ter se čez vas vzpnete proti gozdu. V gozdu vas ponovno pričaka makadam do vasi Sušica, kjer pri cerkvi nadaljujete naravnost navkreber proti vasi. V vasi se morate med prvimi hišami prebiti naravnost na poljsko in kasneje malo slabšo gozdno pot preko vzpetine. V gozdu se držite levo, kar vas pripelje na južni rob naselja Lučarjev Kal. Od tu dalje do konca Hrastovega Dola koristite lokalno cesto. Po Hrastovem Dolu pred gozdom zavijete desno po makadamu, ki vas pripelje na sleme, od koder kolesarite desno v vas Sad. Na koncu vasi se na levo odcepi poljska pot, na kateri morate takoj zatem zaviti desno. V gozdu vseskozi uporabljate nasuto pot, zavijete levo ter se počasi spustite nazaj proti Podborštu.
Za Podborštom prečkate avtocesto ter pri križišču z nogometnim igriščem zavijete desno. Pot vseskozi nadaljujete naravnost do vasi Cesta. Vmes pot postane makadamska, vzpon pa nadaljujete po poljski poti. Za vasjo nadaljujete desno do vasi Blatnice, kjer nadaljujete po makadamski poti in pri prvem mostu zavijete desno. Mimo kmetije se začnete vzpenjati po gozdni vlaki in na križišču zavijete ostro levo proti Sevnem. Zadnji del se zaključi s strmim vzponom križevega pota do cerkve sv. Nikolaja na Primskovi gori.

ZANIMIVOST

V južnem gričevnatem delu Posavskega hribovja leži vas Gradišče, priljubljena razgledna in izletniška točka. V preteklosti je bilo območje znano zlasti po stožčasti Primskovi gori z znamenito božjo potjo s tremi svetišči ter številnimi vinogradi. Na vrhu Primskove gore so ostanki enega mogočnejših obrambnih taborov na Slovenskem s konca 15. stoletja. Tu je služboval župnik Jurij Humar, »čudodelnik s Primskovega«, homeopat, ki je slovel kot ljudski zdravnik, izreden radiestezist, bioenergetik in telepat.

Ostale gorske kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings