T9: Okusi Posavskega hribovja

IZHODIŠČE

naslov

Valvazorjev trg, Litija

GPS

46.056155048972, 14.829949063359

Trasa: Litija–Šmartno pri Litiji–Cerovica–Velika Preska–Polšnik–Mamolj–Breg pri Litiji–Litija

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 38 km | Čas 3 h | Višinska razlika 890 m |
Zahtevna | Asfalt in makadam

Zelo lepo, a zahtevno kolesarsko turo začnete v središču Litije. Od tu nas pot vodi preko starega mestnega jedra na krajši vzpon do Šmartnega pri Litiji. Pri cerkvi sv. Martina se držite leve smeri, ki vas preko nizkega prevala in kamnoloma pripelje v Jablaniško dolino, kjer vas glavna pot vodi vse do Pustovega mlina. V ozki dolini se prične 6 km dolg enakomeren vzpon na Veliko Presko. Po dobrem kilometru spusta zavijete levo proti Polšniku. V Polšniku se obrnete nazaj in na najvišjem delu zavijete desno proti Mamolju, kjer vas nato pot vodi po planoti z odličnim pogledom na Triglav. Pot se preko Gradišča spusti nazaj v Jablaniško dolino, kjer v Gradiških Lazah zavijete desno. Slab kilometer kolesarite po dolini, nato pa ponovno zavijete desno čez vasi Tenetiše in Breg, kjer lahko poskusite domači sir na domačiji Paternoster ali pa si ogledate vaško zbirko savskih prodnikov. Iz Brega se po stranski poti vrnete na izhodišče v Litiji.

Manj zahtevnim kolesarjem priporočamo kolesarjenje z obiskom Šmartnega in Jablaniške doline. Možna je tudi izposoja koles v Tenetišah.

ZANIMIVOST

Vas Polšnik

Polšnik je vasica v Posavskem hribovju. Z vseh strani jo obdajajo hribi s cerkvicami, ki so povezane v dobro označeno pohodno pot. V bližini leži vas Velika Preska, kjer se nahaja edini leseni pločnik v Sloveniji. Poleg prijaznih ljudi je tukaj čudovita pokrajina, ki navdušuje z razgledi. Za vsa razvojna prizadevanja je bil Polšnik v letu 2012 nagrajen z evropsko nagrado za razvoj podeželja.

Ostale treking kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings