T11: Mengeško polje s kolesa

IZHODIŠČE

naslov

Slovenska cesta 32, 1234 Mengeš

GPS

46.165462228777, 14.571187158533

Trasa: Mengeš–Mengeška koča–Dobeno–Jablje–Mengeško polje–Mengeš

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 17,6 km | Čas 1 h | Višinska razlika 320 m |
Nezahtevna, srednje zahtevna sta odcepa na Dobeno in na Mengeško kočo | Asfalt

Izhodišče poti je na parkirnem prostoru pri Kulturnem domu Mengeš. Pot vas vodi po športnem parku, mimo Športnega centra Harmonija, po Pristavi in Malem Mengšu do Cegvanškega bajerja ter v nadaljevanju mimo Lovske koče po cesti do Loke.
Na križišču Na Gmajni pot lahko nadaljujete v dve smeri. Pot na Dobeno (549 m) se od običajne poti Na Gmajni loči proti Dobensko-Rašiškemu pogorju. Mimo Ručigajevega studenca, kjer se lahko odžejate, vas pot vodi do priljubljene izletniške točke na Dobenu. Po isti poti se vrnete v Loko. Če se odločite za drugo pot, se odpeljete mimo cerkvice sv. Primoža in Felicijana vse do gradu Jablje. Vrnete se po cesti do vasi Loka, prečkate glavno cesto Mengeš-Trzin in se po poljskih poteh peljete do drevoreda Lipica. Izberete smer proti Mengšu in se vrnete na izhodiščno točko.
Od tu lahko spretni kolesarji nadaljujete z vzponom na Mengeško kočo na Gobavici (435 m).

Pot v ravninskem delu je primerna za družine z majhnimi otroki, saj je brez večjih vzponov, večinoma makadamska in brez avtomobilskega prometa. Pazljivost je potrebna pri prečkanju glavnih prometnic.

ZANIMIVOST

Grad Jablje se nahaja na zahodnem obrobju Mengeškega polja v Loki pri Mengšu. Prvič je bil omenjen v 14. stoletju, današnjo podobo pa so mu dali Lambergi v 16. stoletju. Danes je lepo obnovljen, od bogate in prestižne baročne opreme v notranjosti pa so se žal ohranile le nekatere freske. Podobo gradu dopolnjujeta hleva, delno ohranjen park, kamnita mostova, cerkvica in vila rustica.

Ostale treking kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings