T1: S kolesom po Deželi Jurija Vege

T1: S kolesom po Deželi Jurija Vege

IZHODIŠČE

naslov

Dolsko 57, 1262 Dol pri Ljubljani

GPS

46.094847342549, 14.676240896808

Trasa: Dolsko–Dol pri Ljubljani–Beričevo–Pšata–Ihan–Zaboršt–Zajelše–Petelinje–Kamnica–(Zagorica–Senožeti–Jevnica–Laze)–Dolsko

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 37,6 km | Čas 2 h 30 minut | Višinska razlika 470 m |
Zahtevnost: družinski odsek nezahteven | Asfalt

Izhodiščna točka za izlet je gostilna s prenočišči Vegov hram – Kolesarska točka Srca Slovenije, kjer si lahko izposodite kolesa in kolesarsko opremo ali najamete kolesarskega vodnika. Pot vas bo vodila proti zahodu po dolini, za katero se je v preteklosti v povezavi z graščino v Dolu uporabljalo ime Lusttal – dolina veselja in slasti. Na poti si lahko ogledate graščinska paviljona in graščino v Dolu pri Ljubljani. Pot nadaljujete mimo podeželskih vasic z zanimivimi imeni vse tja do Beričevega, ki je znano po dolgi zelenjadarski tradiciji. Za Kmetskim domo zavijete desno proti Pšati in se zapeljete skozi podvoz pod magistralno cesto Ljubljana-Litija. Kolesarite v neposredni bližini transformatorske postaje, zapeljete v vas Pšata, mimo gostilne Janežič prečkate most in tam zavijete desno proti Mali Loki. Po približno 1 km sredi polja zavijete levo v Malo Loko in nadaljujete naravnost do konca (približno 2 km), nato pa desno proti Ihanu.

Ko pridete v Ihan, zavijete desno na glavno cesto. V Ihanu imate dve možnosti za nadaljevanje poti. Po 200 m vožnje po glavni cesti lahko zavijete levo mimo nogometnega igrišča in nato desno proti Brdu. Po 1 km vzpona se nato preko vasi Vinje spustite do izhodišča v Dolskem. Lažja in ravninska pot vas vodi naravnost po glavni cesti čez Selo in ravnico med polji. Tik preden se glavna cesta, po kateri kolesarite, ne priključi na magistralno cesto Ljubljana-Litija, zavijete levo pri podjetju RotoPrint. Naprej kolesarite ob Mlinščici čez vas Zaboršt, nato pa skozi Zajelše proti Podgori, Petelinjam in Kamnici.

Pot lahko tukaj zaključite in se vrnete v Dolsko, lahko pa se odločite za precej zahteven vzpon v Zagorico, kjer vas bo pot pripeljala mimo Vegove domačije in cerkve sv. Križa v Križevsko in Veliko vas. Od tam se spustite navzdol proti Senožetim. Pot nadaljujete proti magistralni cesti Ljubljana-Litija ter se zapeljete skozi krožišče proti Jevnici čez lesen most. V Jevnici zavijete desno proti Lazam. Ves čas boste kolesarili ob železnici v prijetnem hladu reke Save. Na koncu Laz pot zavije desno na most čez Savo in manjšo Mlinščico proti Dolskemu. V prvem križišču zavijete desno in vozite po manjši vaški cesti, ki se zaključi pred Vegovim hramom.

Za družine je primeren prvi del poti čez Beričevo, Pšato, Ihan in nazaj čez Zajelše do Kamnice ali odsek od Dolskega do Jevnice, pri čemer se vrnete v Dolsko po isti poti.

ZANIMIVOST

Jurij Vega

Dežela Jurija Vege je dobila svoje ime po znamenitem matematiku baronu Juriju Vegi, ki se je rodil daljnega leta 1754 na domačiji pri Vehovcu v vasici Zagorica. Tega znanega Slovenca, čigar ime poznajo tudi širom po svetu, je življenjska pot vodila od pastirja do barona, od vojaka do polkovnika, od učitelja matematike do znanstvenika. V vasici nad reko Savo je preživel svojo mladost.

Ostale treking kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings