T2: Vzpon nad sotočjem rek

IZHODIŠČE

naslov

Dolsko 57, 1262 Dol pri Ljubljani

GPS

46.094847342549, 14.676240896808

Trasa: Dolsko–Podgrad–Besnica–Prežganje–(Janče–Tuji Grm–Velika Štanga)–Štangarske Poljane–Litija–Kresnice–Laze–Dolsko

VIŠINSKI PROFIL POTI

Razdalja 61,1 km | Čas 4 h | Višinska razlika 1090 m |
Srednje zahtevna | Asfalt

Izhodišče za izlet je v Dolskem pred gostilno Vegov hram, kjer je možna tudi izposoja koles in najem kolesarskega vodnika. Z vaške ceste čez Dolsko zavijete levo proti Lazam čez savski most. Od tam se pot odcepi desno proti Podgradu. Vmes si lahko spočijete oči na sotočju rek. V Podgradu zavijete pri gostilni Pecelj levo v podvoz pod železnico in nato nadaljujete po dolini Besnice vse do Velikega Trebeljevega. Za bolj pogumne kolesarje z veliko mero kondicije je primerna pot na Janče, ki nudi prelep razgled na vse strani. Z Janč se vozite po slemenu hriba do Velike Štange in se nato spustite v Štangarske Poljane. Če ne greste na Janče, se v Velikem Trebeljevem držite glavne ceste, po kateri se boste spustili do Šmartnega pri Litiji. V Šmartnem zavijete levo proti Litiji. V Litiji se lahko odločite, da greste skupaj s kolesi na vlak v smeri proti Ljubljani do postaje Laze. Lahko pa po stari cesti po desnem bregu reke Save prekolesarite še nadaljnjih ravninskih 20 km do Dolskega.

Za družine je primeren odsek poti čez Podgrad in nato po slikoviti dolini Besnice. Tu se pot počasi vzpenja, zato lahko obrnete ter se vrnete po isti poti na izhodišče, ko ne zmorete več. Primeren je tudi odsek od Laz do Litije ob reki Savi, pri čemer se lahko vrnete na izhodišče iz Jevnice, Kresnic ali Litije s kolesom ali vlakom.

ZANIMIVOST

Pri Podgradu se nahaja edinstvena naravna vrednota – sotočje rek Save, Kamniške Bistrice in Ljubljanice. Na tej slikoviti točki, kjer tvori Sava svoja prodišča, imajo svoje prebivališče številne rastline in živali, med njimi tudi sulec. Pogled na sotočje je boljši z desnega brega Save pri Podgradu, prodišče pod sotočjem pa je dostopno z leve strani, in sicer s savskih teras pod Dolom.

Ostale treking kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings