T12: Po rimski cesti nad dolino Krke

IZHODIŠČE

naslov

Sokolska ulica, 1295 Ivančna Gorica

GPS

45.938644492304, 14.805947896456

Trasa: Ivančna Gorica–Mrzlo Polje–Kompolje–Valična vas–Žužemberk–Sadinja vas–Dvor

VIŠINSKI PROFIL POTI

Prerez poti

Razdalja 24,7 km | Čas 1 h 30 minut | Višinska razlika 190 m |
Nezahtevna | Asfalt in makadam

Začetek kolesarske poti je v središču Ivančne Gorice. Vožnja poteka po Cesti 2. grupe odredov preko železniške proge do krožišča, kjer zavijete proti cerkvi sv. Jožefa. Od tu dalje sledite usmerjevalnim tablam, ki vodijo preko avtocestnega nadvoza do vasi Mrzlo Polje in Škrjanče ter regionalne ceste Ivančna Gorica-Muljava. Pot nadaljujete do Gorenje vasi in proti Bojanjemu vrhu, kjer se nahaja najbolj ohranjena nekdanja rimska cesta.

Kmalu za Velikimi in Malimi Kompoljami in na križišču lokalne ceste, ki pelje proti vasi Sušica, zavijete na gozdno pot po delno ohranjeni rimski cesti do Kobiljeka pod Kitnim vrhom, kjer je bila nekoč rimska postojanka. Vožnjo nadaljujete mimo Tolčan in se po nekoliko daljšem vzponu po lepi asfaltni cesti pripeljete do Valične vasi. Pot vas nato pelje mimo cerkvice. Po rahlem spustu vas čaka krajši vzpon pod vasjo Vrh pri Križu, od koder sledi spust po asfaltni cesti do Vrhovega, kjer vas usmerjevalna oznaka usmeri na kolovozno pot. Po gozdni poti potujete do Zgornjega Cviblja. Skozi vas Zafaro vas pot pripelje do Trebče vasi, od koder imate le še 3 km do cilja. Skozi Sadinjo vas in po spustu pridete do obnovljenega plavža nekdanjega industrijskega obrata v Dvoru ob Krki.

Za vrnitev na izhodiščno točko svetujemo isto traso, saj je pot označena tudi v obratni smeri.

Pot je zanimiva za družine, saj ni posebej zahtevna. Otroci bodo navdušeni nad zgodbo Rimske ceste iz preteklih antičnih časov.

ZANIMIVOST

Rimska cesta iz Ivančne Gorice skozi Žužemberk in Dvor proti Črnomlju je svoj čas predstavljala glavno povezavo v tem delu Slovenije. Kasneje je bila po njeni trasi speljana cesarska trgovska pot. V uporabi je bila vse do leta 1859, ko so zgradili novo cesto po dolini Krke. Ob rimski cesti stoji veliko naravnih in kulturnih znamenitosti, med drugimi tudi Naralov križ v bližini Trebče vasi. Ostanki rimske ceste so lepo vidni pri cerkvici sv. Marjete nad vasjo Vrh pri Križih in v Zafari pri Žužemberku.

Ostale treking kolesarske poti

Dodaj odgovor

Na naši spletni stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo, ko brskate po naših spletnih straneh.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Tehnični piškotki
Za uporabo te spletne strani uporabljamo naslednje tehnično potrebne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Save
Sprejmi poškotke
Open Privacy settings